fbpx

Water, Water en nog eens Water…

Water drinken, daar val je van af.

Deze stelling heb je misschien wel eens gehoord. Ook zit daar zeker een kern van waarheid in. Waarom water belangrijk is, hoe het je kan helpen met afvallen, of je ook iets anders kan drinken én hoe je kan variëren. Dát lees je in de blog van vandaag.


Waarom water?

Laten we beginnen met het feit dat de mens voor een groot deel uit water bestaat. Als je op internet kijkt zie je verschillende getallen. Voor vrouwen zal dit rond de 50% liggen en mannen rond de 60% . Echter hoe hoger je vet% hoe minder vocht je in je lichaam zal hebben. Want waar vet zit, zit geen water. Gezien je door transpireren, urineren én ademhalen vocht verliest, moet je dit ergens aanvullen.

Daarnaast draaien al je lichaamsprocessen ook op water. Zo spoelen je nieren afvalstoffen weg met de hulp van water, in de vorm van urine. Heb je vocht tekort, dan hopen daardoor allerij afvalstoffen op in je lichaam. Dat is niet wat je wil, toch?

Mag je ook iets anders drinken?

Alles mag, laten we dat voorop stellen. Maar één van de redenen waarom het helpt met afvallen, is omdat het geen enkele calorie bevat. Vergelijk dat eens in de tabel hieronder.

DrinkenKcal per 100ml
Water0
Koffie1
Coca-Cola42
Jupiler45
Verse sinaasappelsap38

Dus stel, je drinkt overdag 4 glazen cola en ’s avond een biertje dan heb je al 449 Kcal méér binnen dan dat je zou drinken wanneer dat water was. Doe je dit een hele week exact zo, dan is dat 3.140Kcal. Dat is waarschijnlijk meer dan je in 1 dag mag hebben, en dat drink je gewoon in een week als extra. Daarom, drink water.

Weten hoeveel calorieën je mag op een dag? Bereken het op de pagina: Caloriebehoefte berekenen!

En dit is natuurlijk een voorbeeld, maar reken het maar eens voor jezelf uit. Hoeveel calorieën bespaar jij per week, wanneer je meer water drinkt in plaats van wat je nu drinkt.

Hoe zit dat dan met koffie? Daarvan droog je toch uit?

Nee. Fabel.

Van cafeïne droog je niet uit, je moet gewoon al sneller iets nodiger naar de wc. Terwijl je het anders over 15 min een beetje begint te merken. Je gaat er niet méér door plassen. Dus verlies je niet meer vocht dan wanneer je water zou drinken. Je moet gewoon vaker naar het toilet.

Pitcher gevuld met water en citroen voor extra smaak

Probeer er anders eens een smaakje aan toe te voegen!

limoen, munt, citroen, komkommer en oneindig veel andere combinaties

Water vult.

Drinken vult ook gewoon. Uit onderzoeken is gebleken dat een halve liter water drinken voor de maaltijd, help met afvallen. Dat komt omdat je gewoon al vulling in je lichaam hebt. Daardoor zul je automatisch sneller vol zitten bij het eten van de maaltijd. Ook zou het goed zijn omdat je verteringssysteem alvast wat op gang gekomen is.

Prestatieverlies door vochttekort

Wanneer je 2% minder vocht heb, treed er al prestatie verlies op. Dat is vrij snel dus. Daarom is het belangrijk om ’s ochtends bij het opstaan meteen water te drinken. Je hebt dan namelijk al een paar uur niets gedronken. Je zult merken dat dat helpt om je dag al fitter te beginnen. Maar denk ook aan vochtverlies tijdens het sporten. Zorg dus dat je een half uur voor het sporten alvast je vochtgehalte omhoog brengt. En tijdens het sporten genoeg blijft drinken. Zeker wanneer je merkt dat je veel zweet.

Weet je nog een goede aanvulling of heb je nog een vraag? Laat het me weten via het contactformulier. Ik zal het zo goed mogelijk proberen te beantwoorden en verwerken in deze of een nieuwe blog/post.

Leave a Reply

en_GBEnglish